Ezt nézd ma a tévében: Árva Brooklyn

Az Árva Brooklyn (eredeti cím: Motherless Brooklyn) 2019-ben bemutatott amerikai neo-noir bűnügyi-dráma, melynek rendezője forgatókönyvírója és készítője Edward Norton. A film Jonathan Lethem 1999-es azonos nevű regénye alapján készült. A főszerepben Norton, Bruce Willis, Gugu Mbatha-Raw, Bobby Cannavale, Cherry Jones, Alec Baldwin és Willem Dafoe.

A film jelentősen eltér a könyvtől. Mióta elolvasta Lethem regényét 1999-ben, Norton közel 20 évig készítette a filmet. A könyv a mai időkben játszódik, Norton úgy érezte, hogy a cselekmény és a párbeszéd inkább a noir környezetbe költözött – az 1950-es évekre összpontosít, sok hozzáadott cselekményi ponttal. A stáb 2018 februárjára lett teljes, a fő forgatás el is kezdődött ugyanabban a hónapban.

Világpremierje a Telluride Filmfesztiválon volt 2019. augusztus 30-án, majd az Amerikai Egyesült Államokban 2019. november 1-én mutatta be a Warner Bros. Pictures. Magyarországon DVD-n jelent meg szinkronizálva 2021 január közepén.

Általánosságban pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól, dicsérték Norton teljesítményét és a film ötleteit illetően, de kritikával illették a játékidőt és a regényétől való eltéréseket. A 77. Golden Globe-díjátadón a film jelölést kapott a legjobb eredeti betétdal kategóriában.

Cselekmény:

Mit tehet egy brooklyni árva az ’50-es években, ha megölik a mentorát, az ócska magándetektívet, aki valaha befogadta, felnevelte és a munkatársául fogadta?

Természetesen a titokzatos elkövetők nyomába ered: és különös, veszélyes meg furcsa kalandjai közben észreveszi, hogy lassanként igazi kemény magándetektívvé válik.

Lionel Essrog (Edward Norton) felnő a feladathoz. Minden az ellen szól, hogy bármi is sikerüljön neki az életben, és mégis kiállja a próbát. Életben marad, miközben keresztülverekszi magát Brooklyn dzsungelén: a különféle maffiákon, kábítószerárusokon, titokzatos jazzklubokon, elegáns éttermeken és furcsa embereken. Olyan titkokat fedez fel, amelyeket addig senki nem tudott – és néha még azt is eléri, hogy végighallgassák, amit nagyon el akar mondani. Mert New York legfurcsább és legelszántabb magándetektívje ráadásul Tourette-szindrómás: megállíthatatlan beszédgörcsök gyötrik.

Árva Brooklyn (2019) - 15 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai krimi-dráma, 144 perc, HBO, február 15, 21:20

Népszerű bejegyzések