Ma a tévében: A túlélő

A túlélő (eredeti cím: Lone Survivor) 2013-ban bemutatott amerikai háborús film, melyet Peter Berg írt és rendezett. A főszereplők Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch, Ben Foster és Eric Bana. A film megtörtént eseményeken alapul.

A 2007-es könyv alapján játszódik a film, melyet Marcus Luttrell és Patrick Robinson írt. Négy SEAL-csapattárs azt a küldetést kapja, hogy elfogjanak és megöljenek egy hírhedt tálib vezetőt, Ahmad Shaht az afganisztáni háború alatt.

Egy kis létszámú amerikai katona feladata, hogy felderítőként megkeressenek Afganisztánban egy hírhedt tálib vezért, Ahmad Shah-ot, jelentsék pontos tartózkodási helyét, majd várják meg a hadművelet (Vörös Szárnyak) második hullámát, mely végez az afgán parancsnokkal. Ám nem kerül sor a második hullámra, mert bár megtalálják, akit keresnek, közben őket is felfedezik.

Néhány afgán pásztor jár pont arra, ahol az amerikaiak pihenőidejüket töltik a hegyoldalban. A tengerészgyalogosok foglyul ejtik a parasztokat, de vitába keverednek egymással: mit csináljanak velük? Három lehetőségből választhatnak: megölik, megkötözik vagy elengedik őket. A harmadik mellett döntenek, ami később óriási hibának bizonyul.

A pásztorok riasztják a tálib hadsereget, és megkezdődik az amerikaiak lassú levadászása.

A katonák menekülni kényszerülnek, mert 200-300 fegyveres tálib üldözi őket folyamatosan. Közben többször leszánkáznak egy-egy hegyoldalon, kezüket, lábukat törik és szinte minden testrészükbe golyót kapnak. Embertelen szenvedéseken esnek keresztül, mire egy kivétellel lelövik mindannyiukat. Ráadásul a kimentésükre végül megérkező helikoptert is találat éri, így 14 Seal kommandós hal meg lezuhanása közben.

Egyedül Marcus Luttrell élte túl. A csapat további tagjai Mike Murphy, Danny Dietz és Matt Axelson. (Wikipédia)

Február 1, AMC, 19:35

Népszerű bejegyzések